Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hirek, érdekességek képes leírás - Agatha Christie.tlap.hu
részletek »

Hirek, érdekességek - Agatha Christie.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: agathachristie.tlap.hu » Hirek, érdekességek
Keresés
Találatok száma - 17 db
A kalandor írónő kalandjai

A kalandor írónő kalandjai

Agatha Christie életének egy fontos szakaszát mutatja be most a British Museum új kiállítása . Amikor elvált hűtlen férjétől az angol írónő, felszállt az Orient-Expresszre, és útja végére nemcsak leghíresebb regényeinek élményanyagát kapta meg, hanem egy új életet is, Max Mallowan régész mellett.

A krimi elolvashatatlansága

A krimi elolvashatatlansága

A krimi mindmáig a populáris irodalom egyik emblematikus műfaja: mintegy százhúsz éve népszerű, folyamatosan és tömegesen jelen van a nyugati kultúrában (W. Winks adatai szerint például az 1970-es évek végén minden tizedik megjelenő könyv krimi volt),1 saját -belső- műfajtörténetekkel dicsekedhet, és jelenleg is virágzik, méghozzá egyre nemzetközibbé válva (gondoljunk a skandináv krimik nemzetközi sikerére) és egyre újabb változatokat létrehozva: ilyen például a cyberpunk, a feminista krimi, vagy a történelmi krimisorozatok áradata. Vagyis a műfaj a jelek szerint olyan belső dinamikával rendelkezik, amely a képlet merevnek tűnő határait feszegetve működik,2 s amelyet egyébként inkább a magas irodalommal szoktunk összefüggésbe hozni.

A női nyomozó és női bűnözők Agatha Christie regényeiben (pdf)

A női nyomozó és női bűnözők Agatha Christie regényeiben (pdf)

Agatha Christie detektívtörténeteinek utolsó lapjait ízlelgetve visszaemlékszünk a hátunkon végigfutó finom borzongásra, a fantáziánk által végtelen számban kiötlött megoldások sokaságára és a szinte mindig felmerülő kérdésre: vajon hogy csinálta. Egy könnyed mosollyal konstatáljuk, hogy az alkalmi kaland jól végződött, s még karosszé- künk megnyugtató kényelmét sem kellett elhagynunk. Az úgynevezett ponyvairodalom parádés megoldásainak és váratlan fordulatainak mesterien megkomponált együttesében azonban nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy ez a műfaj, bár sokan és sokat tá- madták és támadják, kiválóan alkalmas arra, hogy bizonyos nézőpontokat, alternatívá- kat, lehetőségeket igen széles közönséghez juttasson el. Ezt teszi a híres krimiírónő is, akkor, amikor legismertebb regényeiben a bűn természetrajzának hálójában a bűnöző és a bűnüldöző szerepébe gyakran nőket pozícionál: gondoljunk csak a lelkes Mary Westmacottra, vagy Tuppence-ra, de ne felejtsük el az utánozhatatlan Miss Marple-t, aki az idők során a női detektívek egyik ősanyjává nőtte ki magát.

Agatha Christie kirúgta volna Poirot-t

Agatha Christie kirúgta volna Poirot-t

A világhírű írónő és hasonló népszerűséggel bíró főhőse között majdnem vége szakadt a 'munkakapcsolat', Agatha Christie ugyanis szerette volna kiűzni magából és műveiből Poirot a vérfrissítés reményében.

Agatha Christie krimijeinek főhőse is mozifilmet kap

Agatha Christie krimijeinek főhőse is mozifilmet kap

Sherlock Holmes már visszatért a mozikba, s bár egyelőre Charlie Chan és Poirot meghúzza magát, de Miss Marple a jelek szerint követni fogja az angol magánnyomozót, hiszen a Disney saját filmet tervez az öreg hölgynek.

Agatha Christie lebilincselő titkai

Agatha Christie lebilincselő titkai

Agatha Christie-nek elképesztő kultusza van még ma is: az egyik napilap pénteki melléklete dupla oldalon foglalkozik a szerzővel, az interneten rajongói klubja van, és televíziók adják a műveiből készült sorozatokat. Az olvasottsági listákon csak a Biblia és Shakespeare művei előzik meg.

Agatha Christie mint történeti forrás

Agatha Christie mint történeti forrás

Még aki nem olvasott tőle egyetlen sort sem, az is sokat tud róla, és ismeri legendás figuráit. Huszonöt éve halt meg Hercule Poirot, Miss Marple és társai megálmodója, megannyi kacifántos bűnügyi történet kiagyalója. Ebből az alkalomból a londoni British Museumban kiállítást rendeztek, amelynek témája: Agatha Christie és a régészet. Az írónő és a tudomány kapcsolódásai azonban ezzel korántsem merülnek ki.

Agatha Christie otthona

Agatha Christie otthona

Nemrég fejeztem be Agatha Chrisite minden részletre kiterjedő életrajzának olvasását. Az életrajzi könyv érzékletes írásokat közöl Agatha otthonairól. A felnőttkoriról eképpen számol be: 'Agatha titkos és mély szenvedéllyel csüggött a birtokon. Ashfield iránti régi érzéseit kivetítette Greenwayre, bár ez a ház nem pótolhatta a régi otthont - mindig is Ashfield maradt az a hely, ahol teljesen elengedhette magát, ahol maradéktalanul boldog lehetett. Greenway azonban különleges volt, és nagyon mélyen beitta magát az érzékeibe, a képzeletébe.

Agatha Christie titokzatos élete: amiről csak kevesen tudnak

Agatha Christie titokzatos élete: amiről csak kevesen tudnak

Háromezer éves elefántcsont tárgyakból nyílt kiállítás március közepén a londoni British Museumban. A tárlat érdekessége, hogy a bemutatott kincsek egy részét Agatha Christie, a detektívregények koronázatlan királynője tisztította meg, mégpedig arckrémmel - írta internetes oldalán a BBC.

Hirdetés
Agatha Christie világa

Agatha Christie világa

Agatha Christie világa - Agatha Christie sikerének titka az endorfin és a szerotonin volt - állítja három brit neuronyelvész. A londoni, a birminghami és a warwicki egyetem kutatói az Agatha-program keretében megállapították, hogy azok a nyelvi modellek, amelyeket használt, aktív tevékenységre ösztönözték az olvasó agyát.

Átalakulnak Agatha Christie klasszikus detektívfigurái

Átalakulnak Agatha Christie klasszikus detektívfigurái

A Disney stúdió bejelentése szerint Ms. Marple megfiatalodik, Poirot pedig megizmosodik: az előbbi szerepében Jennifer Garnert, utóbbiéban Jean-Claude van Damme-ot fogjuk hamarosan viszontlátni.

Előkerült Agatha Christie magnószalagra diktált önéletrajza

Előkerült Agatha Christie magnószalagra diktált önéletrajza

A kincsekre Agatha Christie devoni házában bukkantak, ahol a regényírónő fél évszázaddal ezelőtt diktálta fel készülő önéletrajzát. A memoárkötet 1977-ben, már halála után megjelent, de a 27 félórás tekercsről senkinek sem volt tudomása, csak most botlott bele unokája, Matthew Prichard.

Fény derült Agatha Christie titkára

Fény derült Agatha Christie titkára

Akinek az élete is krimikbe illett. Agatha Christie életének egyik legnagyobb rejtélyét fejtette meg egy most megjelent életrajz. A szerző szerint az írónő híres 11 napos eltűnése mögött egy különleges amnézia állt.

Holmes, Poirot és Miss Marple még mindig tarol

Holmes, Poirot és Miss Marple még mindig tarol

A krimiirodalom örök, a szórakoztató iparban erősödő konkurencia ellenére őrzi piaci pozícióját Agatha Christie vagy Raymond Chandler. Az MR1-Kossuth Rádió összeállítása szerint Kovács-Korbel Katalin nagy krimifaló, még boltot is nyitott a krimirajongóknak, és mint a rádiónak mondta, a mai napig Sherlock Holmes, Poirot és Miss Marple a legnépszerűbb nyomozó.

Nyomozás a krimi után

Nyomozás a krimi után

Egy közelmúltban készült felmérés szerint, amelyet az illinoisi egyetem kutatói készítettek, a nők több krimit olvasnak, mint a férfiak. A műfajt körüljáró sorozatunkat így nem is kezdhetnénk mással, mint a nő és krimi szavakat tökéletesen egybeolvasztó, 120 éve született angol ikonnal.

Nyomozó szerepben Agatha Christie-vel

Nyomozó szerepben Agatha Christie-vel

2010. Szeptember 15-én 120 éve, hogy megszületett a világirodalom legsikeresebb detektívtörténeteinek szerzője Agatha Miller, ismert nevén Agatha Christie. Írni csak az első világháború után kezdett, alapozva a gyógyszerlaboratóriumi munkája során szerezett tapasztalataira. Első könyvét 1920-ban adták ki. Népszerű azonban csak 1926 után lett, miután megjelent Az Ackroyd-gyilkosság című krimije. S, hogy mennyire volt sikeres Agatha Christie, talán a Guinness Rekordok Könyvének összesítése mutatja: eszerint a Poirot- és Miss Marple-történetek Biblia és William Shakespeare művei után a legkeresettebbek és legolvasottabbak a világon.

Színpadon Agatha Christie művei

Színpadon Agatha Christie művei

A The Agatha Christie BBC Murders című előadást a legendás krimiírónő négy rádiójátékán alapul, de átalakították teljes színpadra jelmezekkel és díszletekkel. A show várhatóan 2011-ra jut el a Broadway-re, az európai bemutatókról még semmit nem tudni.

Tuti menü